SAHTIVERKKO

SAHTIVERKKO - Suomalainen SAHTIverkosto

SAHTI - uutisia vuoden 2008 loppuun saakka

  
* Sahdin saatavuus: myyntipaikat, valmistajat
* Sahtikulttuuri
* Sahtikisat
* Sahtilinkit 
* Tuotanto: Sahtiklubi ja Oluttiedotus

Sahtiverkko: ajankohtaista 

Sahdinteon SM-kisa
8.8.2009 Kankaanpäässä

 
 
 

 

. 

BRUUVERI ON UUSIN SAHDINTEKIJÄ 

Panimoravintola Bruuveri Helsingissä on valmistanut JOULUSAHDIN eli taas on uusi sahdinvalmistaja tullut kaupallisille sahtimarkkinoille. Sahti tuli Bruuverin hanaan tänään perjantaina 5.12.2008.

Bruuverin OSKIN JOULUSAHDIN (7 %) on ideoinut ravintola- ja panimoyrittäjä Pertti Oksa isänsä Oskin kunniaksi. Oksan suvun taustat ovat Joutsassa ja sahdinvalmistuksessa on jo kuuden sukupolven perinne. Pertti Oksa johtaa Saimaan Olut -panimoa Lappeenrannassa ja Bruuveria kolmennen polven oluentekijänä. Poika Matti jatkaa suvun panimoperinnettä. 

Bruuverin sahdin tekijä on Ilkka Sysilä. - Sahdissa on Oksan Pertin Mikkelistä poimimaa katajaa, Rajamäen leivinhiivaa ja mallasseos, jossa on münchener-, pilsner- ja karamellimallasta. Ruista ei siis lainkaan ja väri onkin itähämäläiselle sahdille tyypilliseen tapaan vaaleaa. Joulusahti on ensimmäinen kokeilu. Tarkoitus on tehdä vuodenvaihteen jälkeen 10-prosenttinen JUHLASAHTI.
OLUTVERKON testitulos: Sahtiverkon arvioita.

H U O M !  Valitettavan käsittelyvirheen takia Joulusahti on jouduttu ottamaan pois myynnistä. Tämä ei ollenkaan himmennä viitteen mukaista arviota, joka on tehty ennen virheellisyyden ilmenemistä. Eli odotukset suuntautuvat vuodenvaihteen jälkeen.
(OLUTtiedotus - Sahtiklubi 5.12.2008 / 9.12.2008)

 

 

 

 

SAHTIKLUBIN JOULULOUNAS
ANNAN PÄIVÄNÄ 9.12. HELSINGISSÄ 

"Annan päivänä olut pannaan..."

Tervetuloa osallistumaan Sahtiklubin perinteiselle joululounaalle, joka tänä vuonna nautitaan myöhäislounaana Annan päivänä tiistaina 9.12 Helsingin keskustassa.
Sahdinystävät tapaavat toisiaan hyvän ruuan ja juoman seurassa.
Tilaisuuden yhteydessä sahdinvalmistajilla on mahdollisuus vaihtaa tuotenäytteitä keskenään. Pakkaa siis tuoretta sahtia esim. kolmeen 0,5 litran pulloon. Merkitse pakkaukseen nimesi ja yhteystietosi. Tilaisuudessa voit vaihtaa sahtisi kolmeen erilaiseen sahtiin - ja kotioloissa sitten vertailla niitä keskenään. Ja nautiskella! Ilmoita ennakkoilmoittautumisen yhteydessä, jos tuot omia näytteitä mukanasi.

SAHTIKLUBIN JOULULOUNAS
Aika: ti 9.12. kello 17.30. Paikka: Panimoravintola Bruuveri, Kampin keskus, Hki.
Ohjelmaa: Sahdin tilannetta kuvaava asiantuntijain ajankohtaispuheenvuoro. Osallistujat voivat myös varata oman esityksen: puheenvuoron, tarinatuokion, asiaesittelyn, lauluesityksen...
Ilmoittautuminen: sp.
sahtiklubi@netti.fi tai gsm 050 3467582, myös tekstiviestit. Ennakkoilmoittautuminen on pakollinen ja se on tehtävä viimeistään perjantaina 5.12.
Ilmoittautumisen yhteydessä tulee mainista, mikäli haluaa osallistua tuotevertailuun tai varata oman esiintymisajan. Lisätietoja: Sahtilounas
TERVETULOA  -  nauttimaan  -  viihtymään!
(Sahtiklubi / 03.11.2008) 

 

 

 

 

 

KEKRIPÄIVÄN SAHTISEMINAARI 1.11.08 

Perinteisen sadonkorjuuajan KEKRIn juhlistamiseksi järjestetään Kekripäivän sahtiseminaari Olutravintola Gallows Birdissä Espoossa. Tapahtuma on pyhäinpäivänä lauantaina 1.11. kello 16.
Lisätietoja: Kekriseminaari.
(Sahtiklubi / 24.09.2008)

SAHTIMESTARUUS RATKOTAAN
EDELLEEN VANHAN PITÄJÄJAON MUKAAN

Sahdinteon SM-kisa
9.8.2008 Kuhmoinen

Sahdinvalmistuksen Suomen Mestariksi valikoitui Marjokaisa Piironen Kirkkonummelta. Ennätykselliset 37 kilpailijaa eri puolilta eteläistä Suomea kisaili viikonvaihteessa Päijänteen länsirannalla Kuhmoisissa.

 

 

 

Kisailun kakkonen Pekka Uusilähteenmäki Mouhijärveltä ja kolmonen Kauko Kuusikko Jämijärveltä jäivät selvän piste-eron päähän voittajasta. Kuusikko puolusti vuoden takaista mestaruuttaan. Voittajasahtia kuvailtiin karkkimaisen miellyttäväksi ja nöyräksi, jälkimaultaan kirpeäksi.

Vain kerran aikaisemmin sahtikisaan on ottanut tämänvuotista enemmän kuntien karsimia ehdokkaita. Honkajoella oli 40 kisailijaa vuonna 2004.

Kuntien yhdistäminen on uhannut vähentää osallistujalukua oleellisesti. Niinpä Sahtiseura onkin päättänyt jatkaa Sahdinvalmistuksen Suomen Mestaruus -kilpailussa entistä kuntajakoa. Sahti on ollut perinteinen talkoo- ja juhlajuoma noin puolensadan kunnan alueella eteläisessä ja itäisessä Hämeessä sekä Satakunnassa. Viime vuosina aktiivista harrastusta on lisäksi ollut kaupungeissa kuten Turussa, Tampereella ja pääkaupunkiseudulla.

Sahtiseura on järjestänyt SM-kisat paikallisten yhteisöjen kanssa 17 kertaa vuodesta 1992 alkaen. Ensi vuonna sahtimestaruus ratkeaa 1.8. Satakunnan Kankaanpäässä.
 - OlutTiedotus / J.T. Laakso  (10.08.08)

Sahdinvalmistuksen Suomen Mestaruuskisa,
Kuhmoinen, Keski-Suomi 9.8.2008

1. Marjokaisa Piironen, Kirkkonummi (101 pistettä)
2. Pekka Uusilähteenmäki, Mouhijärvi (115 p.)
3. Kauko Kuusikko, Jämijärvi (119 p.)
4. Jukka Vierimaa, Kalajoki (124 p.)
5. Niilo Ahonen, Luhanka (135 p.)
6. Tapani Lähde, Lammi (141 p.)

 

Sahdin SM-kisat Kuhmoisissa la 9.8. 

Vuoden 2008 Sahdinvalmistuksen Suomen Mestaruus ratkaistaan Kuhmoisten satamassa lauantaina 9.8. Kilpailu alkaa kello 13.

Kesä on sahtiaikaa Suomessa!

Sahtiklubi järjestää yleisölle retkiä useisiin kotimaisiin sahtitapahtumiin tänäkin kesänä. Ota yhteyttä - lähde mukaan!  sp. sahtiklubi@netti.fi

* la 14.6. Pellavamarkkinat, Lammi. Myös sahdinvalmistuksen SM-kisojen paikallinen karsinta.
* ke 18.6. Sahdinvalmistuksen SM-kisojen Tampereen karsinta, Rajaportin sauna, Pispala. Myös mahdollisuus saunoa.
* la 5.7. Sahtimarkkinat, Padasjoki. Myös SM-karsinta.
* la 5.7. Sahdinvalmistuksen Lahden SM-karsinta, Lahden satama, samaan aikaan SOPP - Suuret Oluet - Pienet Panimot -tapahtuma 
* la 5.7. Sahdinvalmistuksen SM-karsinta, Asikkala
* la 26.7. Sahdinvalmistuksen SM-karsinta, Helsinki, samaan aikaan II Valtakunnalliset Olutharrastuspäivät ja SOPP - Suuret Oluet - Pienet Panimot -tapahtuma Rautatientorilla.
* la 9.8. Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut Kuhmoisten satamassa. Retki Helsingistä bussilla aamupäivällä, paluu alkuillasta. Ilmoittaudu Sahtiklubin osoitteeseen!!!

Saarenmaan ÕLLETOOBER on Viron saarimaakuntien perinteinen sahtimestaruuskilpailu. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään Leisin kunnassa 18.-19.7.2008. Lähde mukaan BOK-retkelle! Tiedustelut ja ilmoittautumiset sp. sahtiklubi@netti.fi.

 

Arved Väli Pihtlasta Saarenmaan sahtimestariksi 


Viron ainoan kaupallisen sahtipanimon vetäjä Arved Väli valittiin Saarenmaan maakunnan koduõlumestariksi. Kilpailu järjestettiin lauantaina 19.7. Leisin Oitmen kylässä pidetyillä Õlletoober-koduõlufestivaaleilla.
Toiseksi kilpailussa tuli Tarmo Tool Leisistä ja kolmanneksi Riho Mets Kaarmasta. Osallistujia 12. kertaa järjestetyssä kilpailussa oli 21.
Arved Väli on mestarintittelistä iloinen.
Kerran aikaisemmin hän on sijoittunut kakkoseksi, mutta voitto tuntuu hyvältä. Väli on toiminut vuonna 1990 perustetussa Taako :ssä, jonka Pihtla taluõlu -sahtia (7,6 %) saa läpi vuoden Saarenmaalla Kaalin kraaterin vieressä sijatsevasta Kaali Trahter -krouvista sekä Anglan tuulimyllyiltä. Vaalea tuoreolut on myös jokavuotinen tuttu Tallinnan Öllesummer- ja Leisin Õlletoober-festivaaleilta.
(21.07.2008 / J.T. Laakso, teksti ja kuva)

  

Finlandia Strong valittiin Vuoden Sahdiksi Urkin Sahtipäivillä

St. Urho's Pubin 13. Suomalaisten Sahtipäivien avajaispäivänä tänään nimettiin Vuoden Kaupalliseksi Sahdiksi Finlandia Sahti Strong (10,0 %). "Finlandia-sahti sisältää perinteisen sahdin kaikki hyvät puolet", valitsijaraati kiittelee. Vuoden sahti nimettiin nyt ensimmäistä kertaa. 

Finlandia Sahti Ky:n sahtipanimo toimii Forssan Matkun kylässä. Panimon perustaja ja sahtimestari on Antti Vesala. Orimattilasta kotoisin olevan sahtireseptin mukaan Finlandia valmistaa kahta erilaista sahtia: 8-prosenttinen ja 10-prosenttinen. Miedompi on valittu kaksi kertaa (v. 1999 ja 2003) Helsingin Olutfestivaalien Vuoden Olueksi. Se on Urhon pubissa myös pysyvässä valikoimassa.

Strong ei ole anniskelumyynnissä missään - paitsi panimon omassa ravintolassa Matkussa. Molemmat Finlandia-laadut kuuluvat noin kolmenkymmenen Alkon myymälän valikoimaan.

Sahtipäivillä ovat mukana Beer Hunter´s sahti (Pori), Finlandia Sahti, Finlandia Sahti Strong (Forssa), Punamäen sahti (Hartola), Hollolan Hirven Kivisahti, Joutsan Sahti ja Lammin Sahti. Tämän vuoden erikoisuus on Urkin ravintolapäällikkö Esa Mustosen helsinkiläisessä Perhon Panimossa valmistama Pyhän Urhon Sahti. Tänään alkaneet sahtipäivät kestävät niin pitkään kuin tuotteita riittää.
(21.05.2008 / J.T. Laakso)

 

Lammin sahti valikoitui Vuoden Olueksi  

Tänään alkaneen 11. Helsingin Olutfestivaalin raati valitsi Vuoden Olueksi Lammin tummahkon sahdin (7,5 %). Kansainvälisessä kilpailussa mukana olleiden 150 oluen joukosta Lammin sahti valikoitui voittajaksi omaleimaisuutensa perusteella. Raadin puheenjohtajana oli toimittaja Jussi Rokka, tunnetusti sahdin ystävä itsekin. 

Lammin Sahti Oy on perustettu vuonna 1985. Lammin tummahko sahti on vuosikymmenten aikana muodostunut eräänlaiseksi suosituksi esikuvaksi onnistuneelle sahdille - monessa tapauksessa jopa peitoten paikalliset perinteet. Suomalainen sahti on saanut myös EU:n nimisuojan perinteisenä paikallistuotteena.

HFB:n Vuoden Olueksi sahti valittiin nyt kolmannen kerran, aiemmin Finlandia Sahti (8,0 %) on palkittu kahdesti.
(11.04.2008 / J.T. Laakso)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* * *

* * * Vuonna 2007:

Sahtimestari Satakunnan Jämijärveltä

Kauko Kuusikko Sahdinvalmistuksen Suomen Mestari 2007.
Kuva: © J.T. Laakso

(07.08.07) Sahdinvalmistuksen Suomen Mestariksi valittiin Kauko Kuusikko Jämijärveltä pohjoisesta Satakunnasta. Kisa järjestettiin viikonvaihteessa 4.8. Luhangalla Keski-Suomessa. Pääkaupunkiseudulla melkoisen aktiiviseksi kasvanut sahdinharrastus ei tänä vuonna sijoittunut kisan pistesijoille.
Kilpailun kakkoseksi selviytyi Pasi Olkkonen Joutsasta ja kolmoseksi Taisto Vanha-Viitakoski Isojoelta. Tuomaristo kehui Kuusikon mestarisahtia täyteläiseksi ja puhtaaksi ja jälkimaultaan miellyttävän happamaksi ja makeaksi.
- Sahdin perusominaisuudet ovat hyvin mukana. Se on pehmeän hedelmäinen, tuoksun ja maun luonteikas katajaisuus erottuu mukavasti. Väri on tummahko, punertavan ruskea, Sahtiklubin helsinkiläinen vetäjä J.T. Laakso sanoo. Hän on testaillut ja maistellut sahteja jo vuosikausia.
- Kilpailusahdit olivat tänä vuonna hämmästyttävän samanlaisia. Makuun on löydetty tasainen laatu, ja monet tekevät kisasahtinsa ruismallasta tai -rouhetta käyttämällä tummaksi, riippumatta oman kylän perinteestä.
Suomen Sahtiseura järjesti mestaruuskisan nyt 16. kerran. Kotimaisen perinne- ja juhlajuoman valmistuksen mestareita oli karsiutunut mukaan 32 paikkakunnalta. Sahti on maailman vanhimpiin oluttyyleihin kuuluva juoma, jonka käsityömäinen valmistusperinne on säilynyt Suomessa noin 50 kunnan alueella, pääasiassa Hämeessä ja Satakunnassa. Muuttoliikkeen vuoksi sahdinvalmistusta on yhä enemmän alettu harrastaa kaupungeissa kuten pääkaupunkiseudulla ja Turussa.
Ensi vuonna sahti-SM ratkaistaan lauantaina 9.8.2008 Kuhmoisissa. 

 

Saarenmaan sahtimestari valittiin Leisissä

Andres Kurgpõld Valjalasta valittiin Saarenmaan koduõlu-mestariksi, nyt jo kolmatta kertaa. Saarenmaan sahtifestivaali Õlletoober ("Oluttuoppi") järjestettiin 11. kerran Saarenmaan pohjoisosassa Oitmen kylässä Leisissä.
Andres Kurgpõld on ollut sahtimestari myös vuosina 2002 ja 2005.
(20.07.2007)

 

* * * Vuonna 2006:

16.12. Suomalainen panimotoiminta 250 vuotta
sahdinvalmistusta
3000 vuotta, Hki

(21.11.06)  Sahtiklubin joululounastilaisuus juhlistaa vuonna 1756 alkanutta suomalaista panimotoimintaa. Parisataa vuotta aikaisemmin, 1550, perustetun Helsinki-nimisen Ruotsi-Suomen pikkukaupungin Eteläsatamaan perustettiin Stora Bryggeriet ("suuri panimo"), joka valmisti olutta vuosina 1756-75 ja toimi sen jälkeen valtion omistamana viinapolttimona. 
Nikolai Sinebrychoff siirtyi venäläisen sotaväen mukana Kyminjoen suulta Viaporiin (Suomenlinnaan) ja sai vuonna 1819 luvan panimon rakentamiseen Hietalahteen. Muutaman vuoden kulutta myös Eteläsataman panimorakennus ja polttimotoiminta siirtyivät Sinebrychoffin hallintaan. 
Suomalaista perinnejuomaa, sahtia, esi-isämme ovat kuitenkin valmistaneet maalaistaloissa jo tuhansia vuosia. 
Sahtiklubin joululounastilaisuus on kaikille kiinnostuneille avoin. Osallistujamäärä on kuitenkin rajoitettu tilan mukaan, joten kannattaa ilmoittautua heti! 
Sahtiklubi, ilmoittautumiset s-postilla: sahtiklubi@netti.fi

Joulusahtia Veikkolassa 10.12.2006 

(02.11.06) Kirkkonummen Veikkolassa valmistetaan porukalla joulusahtia sunnuntaina 10.12. alkaen kello 12. Koko päivän kestävä mäskinsekoittelu liittyy paikalliseen Veikkolan joulukalenteri -kylätapahtumaan.

KEKRI-keskustelua 4.11.2006 Espoossa

(27.09.06) Olutravintola Gallows Bird Espoon Niittykummussa järjestää jo KEKRI-kampanjan pyhäinpäivästä 4.11. alkaen. Ravintolan valikoimaan tulee sahteja (Joutsa ja Lammi) sekä kotimaisten pienpanimoiden (Kuninkaankartanon Panimo, Suomenlinnan Panimo, Stadin Panimo, Teerenpeli, Koskipanimo Plevna) uutuustuotteita. 
Sahtiklubi järjestää lauantaina 4.11. kello 17 alkaen keskustelutilaisuuden sahti- ja kausiolutkulttuurin edistämisestä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Lisätiedot: okklubi@netti.fi

Lahdessa sahtikurssi lauantaina 4.11.

(26.10.06) Sahdinharrastajien yhdistys Sahti-Lahti järjestää sahdinvalmistuksen kurssin lauantaina 4.11.2006. Ilmoittautua voi Kellariravintola Metron kautta. 

Sahti-SM 4.8.2007 Luhangalla

(07.08.06) Vuoden 2007 sahdinvalmistuksen Suomen Mestari valitaan Luhangalla Päijänteen itäpuolella. Perinteinen  päivä on elokuun ensimmäinen lauantai eli 4.8.2007. 

Heikki Riutta Sysmästä sahtimestariksi 
- Etelähämäläiset veivät kaikki kärkisijat 


Kuva © J.T.Laakso

(05.08.06) Heikki Riutta (s. 1961) Sysmästä nimettiin sahdinvalmistuksen Suomen Mestariksi tänään lauantaina Ikaalisissa järjestetyssä kilpailussa. Kakkoseksi sijoittui Pekka Niemelä Lahdesta, kolmanneksi Matti Uotila Hollolasta ja neljänneksi Eija Heikkilä Asikkalasta. 
Tällä kerralla kisa oli etelähämäläisten juhlaa, sillä lammilainen Tapani Lähde sijoittui kuudenneksi ja viidentenä oli Marjokaisa Piiroinen Kirkkonummelta hyvin lammilaistyylisellä sahdilla. Heikki Riutan mestaruussahtia tuomaristo piti kauniin värisenä, sopivasti rukiisena, makoisana.

Sahtiseuran ikaalislaisen kyläseuran ja kaupungin kulttuuritoimen kanssa järjestämää perinnejuhlaa on vietetty jo 15 kertaa eri puolilla Suomea sahtialueella. Tänä vuonna mestaruuskilpailuun osallistui 31 kuntakohtaisissa karsinnoissa valittua ehdokasta. Vuoden kuluttua sahtimestaruuskisa järjestetään Luhangalla Päijänteen itäpuolisessa Hämeessä. - Lue lisää! -  kärkipään sahtien sokkoarviot! 

Sahdinvalmistuksen SM-kisa Ikaalisissa lauantaina 5.8.2006

Perinteinen kesän sahtihuipennus järjestetään Ikaalisissa Pirkanmaalla. Tapahtumapaikka on suunnistusseura Nouseva-Voiman talo (Heittolantie 11) Riitialan kylillä, 20 km Ikaalisten kaupungin keskustasta Parkanon suuntaan. 
Mestaruuskisat järjestetään 15. kerran. Ohjelma alkaa klo 13 Sahti Seuran puheenjohtaja Pekka Kääriäisen avauksella ja kaupungin tervehdyksellä. Juontajana toimii Sulo Aittoniemi ja kisan suojelijana Martin Saarikangas. Illalla sahtitanssit. Järjestelyjä voi seurata verkkopäiväkirjasta
Järj. Sahti Seura yhteistyössä Ikaalisten kaupungin kulttuuritoimiston ja Riitialan Kylät ry:n kanssa. (5.5.06)

Sahtitapahtumia kesällä 2006

* ma-la 22.-27.5. Sahtiviikko, Kellariravintola Metron terassi, Lahti. 
* pe 26.5. Hartolan-Sysmän sahtifestivaali, SM-kisan paikallinen karsinta, Sahtikrouvi, Hartola. 
* la 17.6. Lammin Pellavamarkkinat, Konnarin koululla SM-kisan paikallinen karsinta.
* ti 20.6. Veikkolan Sahtipanimo, Kirkkonummi, SM-kisan paikallinen karsinta. 
* ke 21.6. Valkeakoskella Irish Bar Dolly, SM-kisan paikallinen karsinta. Järj. Sääksmäki-Seura
* ke 21.6. Tampereen sahdinvalmistuksen mestaruuskilpailu, sata vuotta sitten (1906) perustetussa Rajaportin saunassa Pispalassa. Voittaja saa vuodeksi haltuunsa Tampereen Ammattiklubin lahjoittaman sahtikiulun. 
* la 1.7. Niskavuoren markkinat, Hauhon kirkonkylällä. Klo 12 julkistetaan Niskavuorineuvos, klo 12.15 Hauhon sahtimestari. Sahtikisa puukoululla klo 9 alkaen. 
* la 1.7. Padasjoki, SM-kisan paikallinen karsinta. 
* la 1.7. Kärkölä, Huovilan puisto, SM-kisan paikallinen karsinta 
* pe-su 7.-9.7.  "Suuret Oluet - Pienet Panimot" -tapahtuma, mukana myös useita sahdinvalmistajia, Lahden Matkustajasatama. Avoinna pe, la 12-24, su 12-18. 

* la 8.7. Asikkalassa Kalkkisten kesätori klo 9 alkaen, SM-kisan paikallinen karsinta ja Asikkalan sahtimestarin nimittäminen. Järj. Kalkkisten seudun kyläyhdistys.
* la 8.7. Joutsan Joutopäivät 7.-9.7., lukion pihalla työnäytöksiä, la mm. sahdintekonäytös talomuseolla. 
* la 8.7. Lahden Satama, klo 15.15 SM-kisan paikallinen karsinta, järj. Sahtilahti ry. 
* pe-su 14.-16.7. Ikaalisten kylpylä: Saunafestivaali, jonka yhteydessä sahdinvalmistuksen SM-kisan paikallinen karsinta (kisanäytteet pe klo 15 mennessä)
* la 15.7. Hämeenkyrön Mahtisahti 2005, SM-kisan paikallinen karsinta, järj. Kultuuriyhdistys Sahti 75 ry.

* ke 26.7. Helsingissä pääkaupunkiseudun kuntien sahdintekijöiden SM-kisan paikallinen karsinta. Ilmoittautumiset okklubi@netti.fi
* pe-su 28.-30.7. "Suuret Oluet - Pienet Panimot" -tapahtuma, mukana myös useita sahdinvalmistajia, Helsingin Rautatientori. Avoinna pe, la 12-24, su 12-20. 

* la 30.7. Imjärven Kyläjuhlat, Heinola. Tarjolla myös sahtia. 
* la 5.8. Sahdinvalmistuksen Suomen Mestaruuskisa 15. kerran, Ikaalinen. 

* * * 

22.-27.5. Lahden Sahtiviikolla 
omia
testauksia ja sahdintekonäytös

Sahti-Lahti -yhdistyksen perinteinen kevätteema sahtien esittelyjä ja maistelua. Maanantaina  kello 16 esittelyssä Hollolan Hirvi, tiistaina kello 16 Lammin Sahti,  keskiviikkona kello 16 Joutsan Sahti ja perjantaina kello 16 Finlandia Sahti. Torstaina kello 19 teemana Kyllä kansa tietää, asiakkaat voivat järjestää oman sahtitestin. Lauantaina 27.5. kello 9-21 sahdintekonäytös. Järj. Sahtilahti ry. 
Kellariravintola Metro, Kauppatorin laidalla, Lahti. Av. ma-pe 16-24, la, su 18-24. (2.5.06)

Sahti - kuukauden makuelämys Kanadassa!

Lammin Sahdin panimotilan savusauna Lammin Liesossa on tehnyt tehtävänsä - jälleen kerran! Huhtikuussa pidetyn Helsingin Olutfestivaalin päävieras, oluttoimittaja ja -kirjailija Stephen Beaumont Kanadasta on täysin löylynlyömä kuvaillessaan lammilaista, tummahkoa sahtia toukokuun Kuukauden Makuelämys (Taste of the Month) -palstallaan. "Jos suinkin kävisi päinsä, että tämä erikoinen panimotuote saataisiin myyntiin lähinaapuruston ulkopuolellakin, minä ainakin olisin jonottamassa mahdollisuutta hankkia sitä itselleni.
Beaumont toteaa sahdin tuoretuotteeksi, joka pitäisi nauttia parin viikon sisällä pääkäymisen jälkeen. "Toinen myönteinen lisä sahtikokemukseen tulee, jos pääsee nauttimaan sahtia perinteisestä kaksikahvaisesta, katajaisesta 'haarikasta'", Beaumont kirjoittaa ja opettaa kansainväliselle lukijakunnalleen uuden suomenkielisen käsitteen. 
Stephen Beaumontiin vaikutti erityisesti "oluen hedelmäinen kokonaisuus ja mielenkiintoinen parkkiintunut rakenne". Savusaunassa haarikasta nautittuani "olin pökerryksissä sahdin katajaisesta vivahteesta ja riemuissani sen samalla yllättävän piristävästä ja miellyttävän täyteläisestä luonteesta".  - J.T. Laakso (09.05.06

Sahti Seura kokoontuu Joutsassa

Sahti Seuran vuosikokous järjestetään Itä-Hämeen Joutsassa lauantaina 1.4. eli aprillipäivänä. (22.02.06

* * *

* * * Vuonna 2005

Kuva© J.T.Laakso

Sahtivaari löytyi Lahden Metrosta 

Lahtelainen olutseura Sahti-Lahti on nimennyt vuoden Sahtivaariksi kellariravintola Metron ravintoloitsija Kari Kaksosen. Toista kertaa annettua kunnianosoitusta perustelee Metron hieno, varsinkin ulkomainen olutvalikoima sekä Joutsan Sahti, joka on Metron vakiovalikoimassa. Ensimmäinen Sahtivaari oli Kauko Saarinen, Sahti-Lahden aktivisti. Metro on toiminut Lahden torin reunalla olevassa entisessä yleisökäymälässä vuodesta 1994. (21.12.05

* * *

Suomalainen sahti - rakkaudella 

Rakkaudentunnustuksia sahdille on mahdollista kuulla - ja kertoa - perinteisenä suomalaisena sadonkorjuun juhlapäivänä kekrinä Espoon Niittykummussa sijaitsevassa The Gallow's Bird Pubissa. Pyhäinpäivänä lauantaina 5.11. klo 16 alkaen kuullaan sahdinystävien todistusvoimaa ja keskustellaan puheenvuorojen pohjalta. Tilaisuuden järjestää OK-klubi yhdessä Gallow's Birdin kanssa. 
Gallowsin Kekri-viikoilla on tarjolla sahdin (Finlandia sahti ja Hollolan Kivisahti) lisäksi kotimaisia pienpanimo-oluita, esimerkiksi kekri-tapahtumaa varten valmistettu erä panimoravintola Huvilan Hophead Exxxtra bitteriä.  (1.11.2005

* *

Lammin Sahti Oy 20 vuotta

Maamme vanhin kaupallinen sahtipanimo Lammin Sahti Oy perustettiin 15.08.1985 eli yritys viettää 20-vuotisjuhlavuottaan. Lammin tummahkoa sahtia (7,5 %) on valmistettu ja myyty vuodesta 1987 alkaen. Yhtiön perustajat ovat Sirpa ja Pekka Kääriäinen Lammin Liesosta. Nykyisin sahti valmistetaan panimon myymälän ja anniskeluravintola Sipen Saluunan yhteydessä Kauppakeskus Tuulosessa, Tuuloksen kunnassa. Lammin Sahti Oy valmistaa myös katajan makuvavahteita sisältäviä oluita: vahva Puhti ja keskiolutvahvuinen Käki, jotka tehdään Oxa Oy:n Saimaan panimossa Lappeenrannassa sekä Pulu- ja Kottarainen-siidereitä. (25.08.2005

* * *


Lauantaina 6.8.2005
Sahdinvalmistuksen SM-kisa, Kärkölässä
  
 

 Lue aikaisemmista kisoista.

Sahtitapahtumia kesällä 2005 

* la 18.6. Lammin Pellavamarkkinat, Sahdinvalmistuksen paikalliskarsinta
* ti 21.6. Pääkaupunkiseudun kuntien Sahdinvalmistuksen paikalliskarsinta, Veikkolan Sahtipanimo, järj. SahtiPäät 
* la 2.7. Padasjoki, Sahdinvalmistuksen paikalliskarsinta 
* la 2.7. Kärkölä, Huovilan puisto, Sahdinvalmistuksen paikalliskarsinta 
* pe-su 15.-17.7. Lahden Matkustajasatama, "Suuret Oluet - Pienet Panimot" -tapahtuma, mukana myös useita sahdinvalmistajia. Avoinna pe, la 12-24, su 12-20. 

* la 16.7. Lahden Satama, Sahdinvalmistuksen paikalliskarsinta, järj. Sahti-Lahti ry. 
* la 16.7. Hämeenkyrön Mahtisahti 2005, Sahdinvalmistuksen paikalliskarsinta. Klo 19 Sahti 75 ry:n 30-vuotisjuhla. 
* pe-su 29.-31.7. Helsingin Rautatientori "Suuret Oluet - Pienet Panimot" -tapahtuma, mukana myös useita sahdinvalmistajia. Avoinna pe, la 12-24, su 12-20. 

* la 30.7. Imjärven Kyläjuhlat, Heinola. Tarjolla myös sahtia. 

* * *

Sahtimestaruus jälleen Kaskisiin 

Jyri-Pekka Raittila Kaskisista nimettiin toista kertaa peräkkäin sahdinvalmistajien Suomen Mestariksi vuonna 2005. Suomen Sahtiseuran ja Kärkölä-seuran yhdessä järjestämä SM-kisa pidettiin lauantaina 6.8. Kärkölässä Etelä-Hämeessä. Tuomaristo kuvaili Raittilan voittajasahtia täyteläiseksi ja raikkaaksi. Toiseksi parhaaksi sahdin tekijäksi arvioitiin Hannele Hakala-Mero Asikkalasta ja kolmanneksi Pasi Olkkonen Joutsasta. SM-kisassa oli mukana 34 sahtia, jotka olivat valikoituneet kuntakohtaisissa karsinnoissa. Ensi vuoden Sahdinvalmistuksen SM-kisa järjestetään 5.8.2006 Ikaalisissa.  (8.8.2005)

Kuva: Sahtimestari 2004 ja 2005 Jyri-Pekka Raittila.
©
Kuva J.T. Laakso.

 

* *

Urkin Kymmenennet Suomalaiset Sahtipäivät 11.5.2005 alkaen

St. Urho's Pub järjestää keskiviikosta 11.5. kello 15 alkaen suomalaiset sahtipäivät 10. kertaa. Tapahtuma kestää niin kauan kuin tuotteita riittää. Tarjolla ovat  Lammin tummahko sahti, Finlandia Sahti, Finlandia Sahti strong, Vainio-Ketola (Säkylä): Kullero Sahti, Beer Hunter´s (Pori): Muffloni Sahti, Hollolan Hirvi: Kivisahti, Joutsan Sahti, Hartolan Sahti, Savonniemen Oluttehdas (Savonlinna): Huvilan Sahti, Stadin Panimo (Hki): Stadin Sahti ja Lammin Sahdin Käki Katajaolut. Sahtia tarjoillaan 2,5 desin maistelulaseista ja hinta on 3,00 e. 

* *

Sunnuntaina 15.5.2005 klo 15
Juomarauhan julistus, Helsinki

Pääkaupunkiseudun sahtiseura SahtiPäät käynnistää kesäkauden perustamispäivänään Helsingissä. 

* * *

Sahti Seura haluaa sahdin verottomaksi 

Sahti Seura toivoo, että suomalainen perinnejuoma sahti poistettaisiin kokonaan alkoholiveron piiristä. -Sahti ei ikinä kasva massatuotteeksi, joten perinnekulttuurin säilymisen varmistamiseksi valmistus ja jakelu pitää tehdä mahdollisimman joustavaksi, Isojoella toimivan Sahtiopiston vetäjä Hannu Väliviita painottaa.
Sahti Seura piti vuosikokouksensa 9.4. Nokialla, jossa tutustuttiin myös paikalliseen Nokian Panimoon. Seuraan kuuluu noin 200 sahdinvalmistajaa ja -harrastajaa pääasiassa Hämeestä ja Satakunnasta. Puheenjohtajana jatkaa edelleen maamme vanhimman kaupallisen sahtipanimon Lammin Sahti Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kääriäinen.
Sahdinvalmistuksen Suomen Mestaruudesta kisaillaan tänä vuonna Etelä-Hämeen Kärkölässä Huovilan puistossa elokuun ensimmäisenä lauantaina, 6.8. Sahti on belgialaisen lambic-oluen kanssa maailman vanhimpia säilyneitä perinneoluita. Vuonna 2001 suomalainen sahti sai EU:n aidon perinteisen tuotteen (APT) nimisuojan.  - J.T. Laakso (11.04.05)

* *

Zetorissa Suomalaiset sahtiviikot 18.-31.3. 

Ravintola Zetor Helsingin keskustassa järjestää maaliskuun lupulla Suomalaiset sahtiviikot. Zetorin keittiössä käytetään sahtia myös ruuanlaitossa. Teemaviikkojen aikana Lammin sahtia tarjoillaan erikoishintaan 3 e. Lisäksi valikoimassa on Finlandia Sahti ja Finlandia Sahti Strong. Suomen Sahtiseuran myönsi Zetorille viime vuonna  Haarikanhaltijan kunnianosoituksen. (10.03.05

* *

* * * Vuonna 2004

Lammin sahti pois Alkon valikoimasta

Lammin tummahko sahtia (7 %) ei toimiteta enää Alkoon vuoden 2005 alusta alkaen. Panimo sai 17 vuoden ikävien kokemusten jälkeen tarpeekseen Alkon järjestelmästä. Sahdin säilymisen kannalta katkeamaton kylmäsäilytys on välttämätöntä. Panimo on joutunut myös kuljettamaan pienetkin toimitusvalikoimaerät perille myymälöihin rahtivapaasti. 
Sahdin valmistus jatkuu Lammin panimolla normaalisti. Lammin sahtia on saatavilla Helsingissä ainakin Zetorissa Kaivopihalla ja One Pint Pubissa Ruoholahdessa. Panimon myymälä toimii Tuuloksen kauppakeskus Tuulosessa ja siellä on myös anniskelupaikka Sipen Saluuna. Lammin Alkosta oman kunnan sahtia saa normaaleissa 24 pullon koreissa. Toimitusjohtaja Pekka Kääriäisen mukaan on mahdollista, että Lammin Sahti luopuu pullotuksesta - mikä on sahdille tietysti vain hyvä asia - tai siirtyy käyttämään 3 litran kanisteria. 
-
J.T. Laakso (22.12.2004)

* * * 

Lauantaina 7.8.2004 Sahdinvalmistuksen SM-kisa, Honkajoki 
Suomen parhaat sahdintekijät valittiin 

Sahdinvalmistuksen Suomen Mestaruus ratkesi lauantaina (7.8.2004) Honkajoella Satakunnassa. Tulokset: 

1. Jyri-Pekka Raittila, Kaskinen
2.
Olavi Viheroja, Hämeenkyrö 
3
. Hannu Väliviita, Isojoki 
4
. Taisto Vanha-Viitakoski, Isojoki
5.
Harri Hepo-Oja, Tampere
6.
Kauko Kuusikko, Jämijärvi 

J-P Raittilan mestaruussahdin maku oli tuomariston mielestä "kypsä, täyteläinen, luonnollisen sahdin makuinen, vahva ja raikas". Tuoksua pidettiin hyvänä.

* Haarikanhaltija-tunnustuspalkinto myönnettiin Ravintola Zetorille (Helsinki, HOK-Elanto) sahtikulttuurin edistämisestä. 

SM-kisan järjestivät Honkajoen kunta ja Suomen Sahtiseura. Kilpailu on pidetty eri puolilla Sahti-Suomea nyt 13 kertaa vuodesta 1992 alkaen. Tänä vuonna osallistujia saapui ennätysmäärä: 40 eri kunnasta. Luopioisten (2003) ja Mouhijärven (2001) huippu (34) ylittyi selvästi. Osallistujista seitsemän oli naispuolista. Perinteisen sahtialueen lisäksi osallistujia oli esimerkiksi Kirkkonummelta ja kaukaisin Posiolta Lapista. Nuorin oli 15-vuotias Vili Hautamäki Porista. 
Vuonna 2005 SM-kilpailu järjestetään Kärkölässä Etelä-Hämeessä.  Sahti SM:t 1992 alkaen.

Honka-Center, Honkajoki, Satakunta, kello 12-16. Ohjelmassa puheita (kansanedustaja Kauko Juhantalo, kunnanjohtaja Mauno Mäkiranta) ja musiikkia (Asko Järvelä ja Hannu Syväoja, Sulo Aittoniemi), Karvian nuorisoseuran kansantanssiesitys. Sahtimestari julkistetaan klo 15.45. Kisapäivän ohjelma.
Järj. Honkajoen kunta ja Suomen Sahtiseura ry 
 

* * * 

Tiistaina 3.8.2004 Sahdinvalmistuksen mestaruuskisan
pääkaupunkiseudun kuntien karsinta
- pk-seudun sahtimestariksi Tarja Suhonen

Kokoontuminen näytteiden tuomarointiin tiistaina 3.8. kello 18 Veikkolan sahtipanimolla. 
 
 

* * * * * * * 
 

© OLUTtiedotus